Tässäpä sen piparkakkutaikinan ohje, jota minä käytän aina. Tykkään rakenteesta ja leivottavuudesta ja maustakin. Kaiken lisäksi tämä on munaton, joten muna-allergikoillekin saavat pipareita syödäkseen. :)
Tänään tai huomenna olisi tarkoitus taikina pyöräyttää, aion kokeilla piparkakkutaloa (taas kerran, viimeksi oli vähän vaikeuksia sen pystyssä pysymisessä, jospa nyt vahingoista viisastuneena sujuisi paremmin) ja piparikranssia ja muuta mukavaa... :)

300 g voita tai margariinia
5 dl sokeria
1 dl siirappia
2 dl vettä
1-2 rkl inkivääriä
2 rkl kanelia
1-2 rkl neilikkaa
1 rkl kardemummaa
(1 rkl jauhettua pomeranssinkuorta)
1 rkl soodaa
n. 16 dl vehnäjauhoja

Sekoita keskenään rasva, sokeri ja siirappi notkeaksi.
Lisää vesi, mausteet, sodoa ja vehnäjauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.
Peitä taikinakulho foliolla ja anna taikinan seistä jääkaapissa 1-2 vuorokautta.
Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota siitä piparkakkumuotilla kuvioita.
Paista piparkakut 200 asteen lämmössä kunnes ovat kauniin ruskeita (n. 5-7 min uunista riippuen...ensimmäisen pellillisen ajan kannattaa vähän seurata mikä on paras aika...)
Anna jäähtyä pellillä. Koristele jos haluat esim. sokerikuorrutuksella.